נתחיל בספוילר – מיסוד תהליכים הוא לא כמו מתכון לעוגת שוקולד; טקטיקת "העתק-הדבק" עובדת מצויין במתכונים אך היא מתכון בטוח לאכזבה במיסוד תהליכים בארגונים.
ההבדל בין מיסוד תהליכי עבודה יעילים וזריזים לבין הכנת עוגת שוקולד בחושה הוא גדול ומהותי. מניחה שלא חידשתי לכם. ובכל זאת – אני בוחרת להסביר למה אי אפשר "לאפות" תהליכים בארגון כמו שמכינים עוגה לפי מתכון.
כשאנחנו מכינים עוגת שוקולד, יש לנו רשימת מרכיבים, הוראות הכנה ברורות, וסיכוי גבוה מאוד שנגיע לתוצאה אכילה ואפילו טעימה, גם אם איננו קונדוקטורים מקצועיים.
המרכיבים מדודים, הפעולות סדורות, ואם נבצע לפי ההנחיות – נקבל עוגה. אולי עם שינויים קלים בטעם או בפריכות, אבל הבסיס יהיה זהה.
במיסוד תהליך ארגוני – הסיפור שונה בתכלית. כאן אין מתכון אחד. אין שלב ראשון ברור וידוע מראש. כל תהליך חייב להתחיל בזיהוי עומק של המטרה, ההקשר, בעלי העניין והתרבות הארגונית.
מה מטרת התהליך? שיפור איכות? האצת זמני תגובה? חיסכון בתקציב? הגברת תחושת שייכות? כל מטרה תוביל לבניית תהליך שונה.
מי הלקוחות של התהליך? פנימיים? חיצוניים? לעיתים יש מטרות מנוגדות או ציפיות מתחרות בין הלקוחות השונים של התהליך.
מהם המשאבים? מי מוביל את התהליך? האם יש לו סמכות, כישורים, או הבנה מספקת?
באיזה תחום אנו פועלים? תהליך בתחום האיכות לא ייראה כמו תהליך בתחום אבטחת המידע או ייצור.
לכן, גם אם קיימים עקרונות זהים – "שלבים", "מדדים", "שיפור מתמיד" – הדרך ליישום שונה בכל פעם. זה מה שמבדיל בין תהליך מותאם לבין מתכון שחוזר על עצמו.
מנהלים רבים מנסים למחזר תהליכים שהכירו ממקומות עבודה קודמים. לפעמים כי זה "נוח", או דורש פחות השקעה, לפעמים כי זה עבד בעבר. אבל תהליך שלא נבנה מתוך ההקשר הארגוני הספציפי דומה לאפיית עוגה עם אלתורים. התוצאה יכולה להיראות דומה, אך תרגיש לא מותאמת.
מוביל שינוי שמכין תהליך לארגון – לומד לעומק את הארגון, את המטרה של התהליך ומתאים אותו בצורה מושכלת לצרכים ולתרבות הארגונית.
ההבדל המהותי ביותר בין עוגה לתהליך הוא שעוגה היא פרויקט שמסתיים לאחר שהעוגה יוצאת מהתנור, ואילו תהליך שמוטמע בארגון רק מתחיל עם בנייתו. התהליך חי, משתנה, מתפתח. תהליך טוב הוא כזה שיש לו מנגנון למידה. הוא מגיב לשינויים בשוק, בטכנולוגיה, בצוות ובסביבה. אין בו "סיום" אמיתי – יש בו שיפור מתמיד.
מובילי תהליכי שינוי הארגוים לא מניחים שהפתרון קיים מראש. הם בודקים, מתייעצים, ומבינים את ההקשרים הייחודיים. הם שואלים:
בניית תהליך תפור לארגון מתחיל בזיהוי צרכים מדויק, הבנת ההקשר הארגוני ותכנון מותאם ולא בפתרונות מדף.
אם תהליך ארגוני היה יכול להצליח בשיטת "העתק-הדבק" היינו מורידים מתכונים לשינוי ארגוני מהאינטרנט כמו שאנו מחפשים מתכון לעוגה.
בנייה חכמה של תהליך מסתמכת על מודלים לשינוי עם עקרונות מנחים, ולא מתכון זהה לכולם. בניית תהליך היא השקעה שמחזירה את עצמה לאורך זמן: בתוצאות, בשקט הניהולי, וביכולת להתמודד עם אתגרי השעה.
מזמינה אותך להצטרף לקבוצת WhatsApp שקטה שבה אני משתפת אחת לשבוע מאמר קצר או טיפ בנושא איכות ומצויינות בארגונים. קישור להצטרפות – כאן |