בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה דרמטית באימוץ טכנולוגיות ענן ופתרונות מרחב שיתופי, כגון:.Microsoft 365, Google Workspace, AWS, Azure פתרונות אלו מביאים עמם יתרונות משמעותיים: זמינות גבוהה, חסכון בתחזוקה, עדכונים שוטפים ואבטחת מידע מתקדמת. אך חשוב להבין – העבודה בענן אינה פוטרת את הארגון מהצורך בביצוע סקר סיכונים ו-מבדק חדירה (Penetration Test) כחלק בלתי נפרד מהעמידה בתקן ISO 27001 לניהול מערכת אבטחת מידע.
שירותי הענן פועלים לפי מודל "אחריות משותפת": ספק הענן אחראי על התשתית, אך הארגון אחראי על ניהול ההרשאות, התצורה, הגישה לנתונים והגנה על מידע רגיש. טעויות בהגדרות, כגון: גישה פתוחה לקבצים רגישים או העדר אימות רב-שלבי, עלולות להוביל לדליפות מידע חמורות גם כשהתשתית מאובטחת לעילא.
לא כל הסיכונים באים מצידם של תוקפים מבחוץ. ישנם סיכונים שמקורם במשתמשים פנימיים, בין אם בכוונה ובין אם בטעות. גם בענן, עובדים עלולים לשתף מידע בטעות, למחוק קבצים קריטיים, או לבחור סיסמאות חלשות. סקר סיכונים מאפשר לזהות תהליכים רגישים ולטפל בהם באופן מונע.
רוב הארגונים מחברים את סביבת הענן למערכות פנים-ארגוניות או למערכות צד שלישי (CRM, ERP). ממשקים ללקוחות. מבדק חדירה יזהה חוליות חלשות בממשקים אלה, שלעיתים מהווים את פתח הכניסה להאקרים.
תקן ISO 27001 מחייב ביצוע סקר סיכונים תקופתי ובחינת האפקטיביות של הבקרות. אם לא תבוצע בחינה כזו בפועל – לא ניתן לטעון לעמידה מלאה בתקן. מבדק חדירה מהווה ראיה לבחינה אקטיבית של יכולת ההתגוננות.
ספקי הענן מציעים אבטחה ברמה גבוהה, אך ייתכן ויתפספסו היבטים קריטיים, כמו קונפיגורציות לא נכונות או טעויות בהגדרות הגישה. מבדק חדירה מאפשר לבחון האם ישנם פרצות שניתן לנצל על ידי תוקפים.
ארגונים רבים חייבים לעמוד בתקנות אבטחת מידע מחמירות, כמו GDPR או HIPAA שהן לא תמיד מובטחות באופן מלא על ידי ספקי הענן. סקר סיכונים מבטיח שהארגון עומד בתקנים הרלוונטיים ושאין בעיות פוטנציאליות בתחום האבטחה שיכולות להוביל לקנסות.
האיומים בתחום אבטחת המידע משתנים באופן תדיר. כלים חדשים, פרצות חדשות, שיטות התקפה מתקדמות – כל אלה מצריכים עדכון קבוע של ניתוח הסיכונים. האקרים לא מבחינים אם המידע נשמר בשרת מקומי או ב-Azure – הם מחפשים את נקודת הכשל הקרובה ביותר. לכן מומלץ לחזור על תהליך סקר הסיכונים ומבדק חדירה אחת ל18-24 חודשים, כדי להתמודד עם השינויים בסביבה הפנימית והחיצונית.
למרות החשיבות הרבה של סקרי סיכונים ומבדקי חדירה, ישנם מצבים שבהם ייתכן שאין צורך לבצעם באופן תדיר, למשל:
אם הארגון עובד עם ספק ענן שמספק גם סקרים פנימיים ומבדקי חדירה באופן קבוע (כמו חברות ענן עם תעודות ISO 27001 ו- SOC 2) וכולל אמצעי אבטחה מתקדמים ודרישות רגולציה מחמירות, ייתכן ולא יהיה צורך בסקר נוסף כל שנה.
אם הארגון עובד בסביבה מבודדת מאוד, עם מעט גישות רגישות ואבטחה פנימית גבוהה, ייתכן שהסיכון נמוך מאוד, והצורך בבדיקות יפחת.
למשל, ניתוח קוד סטטי, בחינה מתועדת של תצורת אבטחה.
בין אם אתם עובדים בענן, במרחב שיתופי או בסביבה מקומית, ניהול הסיכונים והגנת המידע נשארים באחריותכם. מבדק חדירה מקצועי וסקר סיכונים מותאם יאפשרו לכם לחשוף פערים בזמן, לחזק את ההגנות ולשמור על אמון הלקוחות, השותפים והרגולטורים.
מקווה שעוררתי בכם עניין (או פאניקה 😊 ). מוזמנים ליצור קשר.
אורנה קמין, Orna@ok-consulting.co.il, 0537739018