הסחות דעת – הגורם מספר 2 לתקלות הנגרמות מהגורם האנושי

מי שמע על ה"תריסר מלוכלך" ואיך זה קשור לגורם האנושי בחקר תקלות?

התריסר המלוכלך (The Dirty Dozen) הוא מושג שנקבע על ידי Gordon Dupont בשנת 1993 כדי לזהות 12 סיבות שורש לתקלות הקשורות לגורם האנושי. נזכור שהתריסר זוהה על ידי גורדון דופו בתחום תחזוקת מטוסים, וכמובן שקיימות מאות סיבות שורש שונות ומשונות לתקלות. המטרה של הרשימה היא להגביר את המודעות לנושאים אלה על מנת למנוע את התרחשות התקלות ככל שניתן.

מדוע הרשימה כל כך חשובה? 80% מהתקלות בתחום התחזוקה, וכנראה אחוז דומה גם בתחומים אחרים נגרם מהגורם האנושי. חשיבה מראש על פעולות מניעה תתרום להקטנת כמות התקלות. חשיבה על פעולות מניעה בצורה פרואקטיבית היא הרבה יותר יעילה מחשיבה ריאקטיבית. דהיינו: במקום לנתח תקלות, למצוא את סיבות השורש ולבצע פעילות מתקנת, כאן העידוד הוא לחשוב מראש על מה יכול להשתבש ולבצע פעולות מניעה. יתרה מכך, פעולות המניעה שבסדרת מאמרים זו מבוססת על חוכמת המונים מצטברת.

מאמר זה הינו השני בסדרת 12 מאמרים המציינים סיבות שורש לתקלות הנובעות מהגורם האנושי יחד עם פעולות מניעה שאם ננקוט בהן נוכל להוריד את כמות התקלות הנובעות מסיבה זו. בסוף הסדרה אפרסם תובנות משותפות לחלק ניכר מהסיבות.
הסיבה השנייה להלן –

סיבת שורש מספר 2 – הסחות דעת

הסחת דעת היא כל דבר שמסיט את תשומת הלב של העובד מהמשימה שהוא מבצע. חלק מהסחות הדעת הן בלתי נמנעות, כגון: רעש, הודעות אישיות בטלפון הנייד, החלטות הנהלה שמשנות את סדר העדיפות, צורך בביצוע מיידי ועוד. הסחות הדעת הן גורם מספר אחד בשיכחה של רצף הפעילות שאדם נמצא בה. לאחר הסחה והפסקה בעקבות ההסחה, האדם חוזר כמה צעדים אחרונה מהנקודה שהפסיק בה ואז הולך קדימה.

פעולות מונעות לתקלות הנובעות מהסחות דעת

  1. חלק מהסחות הדעת הן באחריות ההנהלה – או שיוצרים סביבת עבודה לא אופטימלית, או שמשנים את התכניות חדשות לבקרים. מכאן הפתרון לבעיה ברור. נכון ששינויים בתכניות הם דבר בלתי נמנע כדי להתאים עצמנו למציאות המשתנה. אולם, יש שינויים שנגרמים מחוסר תכנון מיטבי ומאד רצוי להימנע מכך ככל האפשר. עבודה לפי תהליך מוגדר כהלכה, יכולה להפחית חלק מהתקלות והשינויים שנובעים מהסחות הנובעות מסטיה מדרך "הישר".
  2. לסיים משימה לפני מענה להסחת הדעת. אם אין ברירה, לסמן את המקום שעוצרים ומה הצעד הבא שאמור היה להתבצע. כאשר חוזרים להמשך ביצוע המשימה, מומלץ לחזור קצת לאחור ולהיזכר איפה עצרנו.
  3. להימנע באסרטיביות מהסחות דעת של אחרים בדברים שלא קשורים לעבודה.
  4. לעשות בדיקה חוזרת של העבודה באמצעות רשימות תיוג, או שאדם בלתי תלוי יבדוק את העבודה, כדי לוודא שלא נעשו טעויות בהיסח הדעת.

רשימת "התריסר המלוכלך" כולה בקישור – כאן 

חוכמת ההמונים כאן תתקבל בתודה: הרחבה של תקלות הנובעות מהסחות דעת, פעולות מניעה נוספות להתמודדות עם התקלה.  משוב יתקבל בברכה באחת מהרשתות החברתיות שקישורן להלן.

להרשמה השאירו פרטים

    ארכיון ניוזלטרים >>